Kilka zasad chowu drobiu:
Przygotowanie pomieszczeń:
- pomieszczenie przeznaczone do chowu drobiu oczyścić z obornika
- oczyścić gniazda, poidła i karmidła
- omieść pajęczyny i zdezynfekować wapnem i spryskać Virkonem lub 2% roztworem Polleny Jod-K
- zaścielać podłoże, świeżą nie stęchniętą słomą lub wiórkami drzewnymi (warstwa ściółki po naciśnięciu nie powinna być mniejsza niż 10cm)
W żadnym wypadku nie używać siana!!! |
---|
Obsada
- kurczęta w wieku 8-20 tygodnia 6-10 szt/m2
- kury od 20 tygodnia 5-8 szt./m2
Pojenie i karmienie
- w pomieszczeniu przeznaczonym do chowu powinna być zapewniona stała dostępność do wody pitnej
- paszę należy uzupełniać po wyjedzeniu aby nie zalegała przez kilka dni
Optymalne warunki środowiskowe
|
---|
Program świetlny
- od 7 do 17 tygodnia – 9 godzin światła na dobę
- od 18 tygodnia wydłużamy dzień świetlny o godzinę co tydzień dochodząc do 15 godzin które utrzymuje od 23 tygodnia do końca chowu
Zbiór jaj:
- jaja należy zbierać co najmniej dwa razy dziennie, zapobiegnie to nawykowi dziobania i zjadania jaj
- w przypadku zjadania jaj należy wzbogacić paszę w składniki mineralne typu kreda pastewna lub w dodatki mineralne z zawartością wapnia
Najczęściej zadawane pytania:
Co zrobić w przypadku dziobania się drobiu?
W tym przypadku należy zwiększyć zawartość białka w paszy, można osiągnąć to przez podanie soi paszowej.
Domowy sposób: podanie mleka w proszku lub zsiadłego mleka.
Co podawać do picia?
Należy podawać nieprzegotowaną wodę o temperaturze otoczenia, z dodatkiem witamin dla drobiu. Sugerowane dawkowanie witamin:
1- łyżeczka na 1 – litr wody przez 7 – dni,
następnie 7 – dni czysta woda,
czynność powtarzać do wyczerpania witamin.
Dalsza profilaktyka weterynaryjna:
Iłża ul. Staromiejska 50 |
Grzegorz Przybyłowicz | 604-706-526 |
Pawłów 56A | Grzegorz Chmura-Chmurzyński | 41 272-16-27 |
Wierzbica ul. Staszica 32 |
Paweł Głowacki | 604-156-384 |
Szydłowiec ul. Iłżecka 26A |
Tomasz Pałka | 604-736-811 |